پایلوت اولیه گلخانه تاریک انرژیتیک (گُتا) نخستین بار توسط جناب آقای دکتر زندی در سال 1396 در آزمایشگاه مهندسی انرژیهای تجدیدپذیر دانشگاه شهید بهشتی تاسیس شد. ایده گُتا بر مبنی نگرش حجمی به اجزای همبست آب، محیطزیست، غذا و انرژی (وِفِن) مطرح گردیده که به حل چالشهای مربوط به برقراری امنیت پایدار آب، محیطزیست، غذا و انرژی میپردازد. این پایلوت در لابراتوار مهندسی انرژی واقع در ساختمان جابربن حیان پردیس فنی مهندسی شهید عباسپور ساخته شده است. در این پایلوت سامانههای مهندسی مختلفی برای تستهای آزمایشگاهی در نظر گرفته شد که از سال 1396 تا ۱۴۰۲ توسط مهندسین در مقاطع کارشناسی و کارشناسی ارشد بارها تحت تست و پژوهشهای مختلف قرار گرفته است.
با تاسیس مرکز پژوهشی انرژی در پردیس شهید عباسپور و نقشهراه این مرکز در طرح توسعه گُتا، آزمایشگاه پیشرفته دیگری به منظور ارتقا پژوهشهای پیشین در مرداد سال ۱۴۰۲ ساخته شد. در آزمایشگاه پیشرفته همبست وفن، محیط بهطور کامل ایزوله شده و شرایط محیطی توسط سامانه کنترلی برای رشد بهینه محصول غذایی از راه دور کنترل میشود. از طرفی تمامی سامانههای هوشمند مهندسی (سامانه هوشمند آبیاری محلولعذایی، سامانه هوشمند تزریق دیاکسید کربن، سامانه هوشمند تهویه و مطبوع، سامانه هوشمند روشنایی، سامانه هوشمند کنترلی ) در این طرح بهینهسازی شده و نسبت به نسخه پیشین ارتفا پیدا کردهاند. بهگونهای که در سامانه هوشمند آبیاری طرح توسعه گُتا، از سیستم هیدروپونیک به جای بسترهای بیخاک و آبکشت بهکار گرفته شده است، محلولغذایی ابداعی تیم تحقیقاتی مرکز پژوهشی انرژی، در دوزهای مشخص با توجه به دوره رشد به ریشه گیاه منتقل میشود. همچنین سامانه نور مصنوعی در این آزمایشگاه پیشرفته نسبت به آزمایشگاه قبل ارتقای قابل توجهی یافته است.
گُتا راهکاری مدرن و سبز با بهرهگیری از جدیدترین شیوههای کشت برای دستیابی به توسعه پایدار است. تخصص و دانش کافی در حوزه تخصصی هر کدام از سامانههای هوشمند باعث کنترل و پیشبرد دقیق اهداف میشود. به منظور گسترش تحقیقوتوسعه، هدفمند کردن این طرح و آموزشهای کاربردی در حال حاضر دانشجویان در مقاطع مختلف دکتری، کارشناسیارشد و کارشناسی با تمرکز بر سامانههای مختلف در این آزمایشگاه به پژوهش و تولید ثروت از محل فناوری مشغول میباشند.